Rijeci

Prvi put da na put krenem bez full opreme tj. bez laptopa. Pa cu post da pisem sa mobitela. Ponijela sam sebi par knjiga da izmedju poslovnih obaveza, u vremenu kad nemam nista pametnije osim tv-a, sobnog bicikla, ili kuhanja obroka, eventualno kakve kafe u vremenu od 15 sati, kad zavrsim s poslom, do 23 sata kad je vrijeme spavanja, uzmem da citam te nakupovane knjige. Citajuci djela, u ovom slucaju povijesna, vracaju me te rijeci u jedan svijet koji je skoro pa zaboravljen. Na repertoaru mi je Agnes Imhof i “Kraljica puta svile”. Prica o kajni-pjevacici Arib i njenom zivotu, propasti njezine porodice i njezinoj unutarnjoj propasti. U nekim dijelovima taj zivot haremske pjevacice, zene za kojom su svi muskarci ludjeli, zbog koje su mnogi davali sve sto su imali. Prica o zeni koja je svojom programiranom strascu, igrom, glasom samo htjela osvetu za smrt svoje porodice, i na tom putu zgazila sto se dalo zgaziti, izgubila sve sto se moglo izgubiti, okamenila srce zeljno ljubavi. A bila je samo zena.

Spustajuci knjigu pod utiskom tezine tih dogadjaja, razmisljajuci o njenoj unutarnjoj patnji, i njenom bolu, koliko tjelesnom toliko i psihickom, odlucih da napravim pauzu od citanja.

Pijuckajuci caj, uzmem da procitam dnevne novosti. Cackajuci naletim na blog post o koncertu Done Ares, i iznenadih se.

Maleficient kapa, maska, Grdana, zla vila, ili vila koja je postala zla kad su joj odsjekli krila, barem prema verziji A. Jolie, Doni nisu odsjekli krila. Ne podrzavam “ukrasavanje” necim sto svako povezuje sa zlom. Provodeci eventualno 50% svog vremena sa zenama koje su oboljele od neke vrste karcinoma, neke su izlijecene, nekima tek predstoji borba. Neke su celave, bez obrva, bez trepavica, neke sa perikama, ali niti jedna nema rogove, i niti jedna od sebe nije napravila maskaradu. Uredu je zabaviti se, ali ako je svrha skrenuti pozornost na karcinom, sta ce rogovi?

Mada rogovi mi licno ne smetaju, niti mi stvaraju komplex kao nekima kojima kako kazu u komentaru na jednom portalu “istetovirana masonka je samo trash verzija propale pjevacice koja na sebe skrece pozornost i koja zudi za paznjom”; ali ne znam koja je veza rogova i karcinoma, zle vile Grdane i oboljena koje od kojeg je u zadnjih 10 godina stepen smrtnosti povecan za skoro 12%? I da i dalje ne razumijem, je li Grdana imala karcinom, ili je Grdana/Angelina simbol borbe protiv karcinoma? Zena koja je zdrave dojke odsjekla, i ovarije izvadila misleci da tako mozda moze sprijeciti da oboli? I sta je sljedece na repertoaru, vadjenje pluca, ili gusterace, jetre, zeludca mozda?

Svi su ocekivali transparentnu Donu Ares koje se ne stidi svoje glave bez kose, koja je sebi celava najljepsa na svijetu, koja je zena zmaj kako sebe naziva. Nisam vidjela zmaja, nego show girl, tip Madona, kad je tresnula sa pozornice nedavno.

Da bi neko pokazao svoju snagu, psiholosku, emocionalnu, ne treba biti circus freak i odijelom pokusati dominirati. Ali ono sto vidim je pokusaj psiholoske dominacije, a ne ohrabrivanja. Nisam vidjela poruku ohrabrenja, nego show za masu. Nazalost.

Read 2 comments

Leave a Reply