Emme’s Apple Roses

Ovaj neobičan i  popularan recept je i meni u ova zadnja dva dana predstavio pravi izazov. Procitala sam pa barem 10 blogova sa receptima o tome kako spremiti, koji su trikovi i sl. Na kraju, ispalo je nešto sasvim neobično a opet preukusno radjeno po mom osmišljenom receptu, pogodno za dijabeticare i sve one koji izbjegavaju šećer zbog kojih god razloga. Mozda malo debljaju zbog savršenog prhkog lisnatog tijesta, ali definitivno su slastica koja će oduševiti ukućane, goste, djecu i sve one koji vole da isprobaju nesto novo i neobično.

Za ovaj recept je potrebno:

  • Lisnato tijesto 500 gr. (prvi put sam uzela Jami od 450 gr., a danas sam uzela Ledo od 500 gr; i jedno i drugo pakovanje je dovoljno za 12 “ruža”)
  • Jabuke 3 komada velikih crvenih sočnih nakiselih jabuka ili 4 ako su manje jabuke
  • pola limuna
  • džem od marelica 12 malih kašičica punih
  • sećer (po želji) 2 kašike (ja sam koristila dark muscovado i to u vrlo maloj pa skoro neznatnoj količini zbog  izbjegavanja sećera, mada može i smedji i obicni kristal sećer bijeli)
  • šećer u prahu  za posipanje, 2 kašike
  • cimet

Priprema:

Jabuke oprati i prepoloviti. Isjeći ih na tanke listiće tako da se sjeku listići od pravca petljike jabuke ka onom crnom dijelu koji smo odstranili, znači ne sijeku se po dužini vec po širini na tanke kriškice.

Kad smo izrezali, stavimo isječene listice jabuka u šerpu sa mlakom vodom. i u to dodamo pola limuna, iscijedjenog. Stavimo sve da proključa, da zavrije, dovoljno je da vri nekih 1 do 2 minuta. Skinemo sa vatre i izlijemo vodu, a ocijedjene jabuke ostavimo da se ohlade malo.

Lisnato tijesto razvijemo na pobrašnjenoj površini. Obzirom da u Ledo pakovanju dodje 2 komada od 250 gr, svaki od njih je dovoljan za 6 ruža. Razvaljamo tijesto na debljinu od cca 1-1,5 mm,i izrežemo na 6, pa odokativno 🙂 jednakih trakica.

Džem i šećer pomiješamo u zdjelici, i na svaku trakicu stavljamo po 1 kasikicu i premažemo. Moze se i staviti samo dzem a secer posuti po njemu prstima, naravno ko ne zeli da mu bude preslatko, ne mora stavljati sećer uopšte.

Poredati jabuke ravnomjerne na gornju polovicu trakice od tijesta. Redati ih tako da svaki sljedeći listić jabuke prekrije polovinu prethodnog listića jabuke, i tako do kraja trakice.

Donji dio trakice prebaciti preko naredanog vijenca jabučnih listića. Malko pritisnuti prstima krajeve trakica da se slijepe i da ne dodje do raspadanja.

Zarolati dok se ne formira ruzica.

Redati ruže u prethodno pripremljene kapule (ja sam koristila kalup 12/1, alu, tako da nije bilo potrebe za podmašćivanjem, a i lisnato je samo od sebe prhko i masno).

Pripremljene ružice  poredane u kalup pospite po želji cimetom radi ljepšeg okusa i mirisa.

Peći na 180°C cca 30 min. Ako pocne goriti, jer je svačija pećnica svijet za sebe, prekrijete kalup sa alu folijom, i izbjegnite izgaranje tijesta i jabuka.

Kad se ispeku, izvadite, servirajte i pospite sećerom u prahu.

Skuhajte kafu i uzivajte.

Prijatno.. 🙂

PicMonkey Collage

 

2015-10-15 03.25.26 1 2015-10-15 03.25.36 1 2015-10-15 03.30.59 1 2015-10-15 03.32.42 1 IMG_20151015_185151[1]

 

 

Read 2 comments

Leave a Reply